Бивш високопоставен служител на американското  контраразузнаване беше осъден на повече

...
Бивш високопоставен служител на американското  контраразузнаване беше осъден на повече
Коментари Харесай

4 години затвор за бивш агент на ФБР, работил за Дерипаска

Бивш почитан чиновник на американското  контраразузнаване беше наказан на повече от четири години затвор за нарушение на глобите против Русия, защото работил за съветски олигарх и е търсил компромати против богат негов противник, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

55-годишният Чарлз Макгонигал беше наказан на четири години и два месеца затвор във федералния съд на Манхатън. Съдийката по делото Дженифър Х. Риърдън сподели, че Макгонигал е навредил на националната сигурност посредством неведнъж занемаряване на глобите против Русия. Подсъдимият беше санкциониран с 40 000 $ и му беше подредено да изплати и други 17 500 $.

Присъдата беше произнесена, откакто прокурор дефинира закононарушението на Макгонигъл като алчно присвояване на пари, с потребление на знанията, които е натрупал в кариерата си във ФБР, с цел да се сближи с известния съветски олигарх, милиардер фабрикант Олег Дерипаска, който преди е разследвал.

Дерипаска е под глобите на Съединени американски щати от 2018 година поради съветската окупация на Крим.

Макгонигал сподели с трептящ глас, пред съда, че изпитва „ надълбоко възприятие на разкайване и съжалява за дейностите си “.

„ Признавам повече от всеки път, че предадох доверието на околните си “, сподели той. „ До края на живота си ще се боря да си върна това доверие “.

По време на правосъдно съвещание през август Макгонигал сподели на съдията, че е приел над 17 000 $, с цел да помогне на Дерипаска да събере компрометираща информация за различен съветски олигарх и негов бизнес съперник.

Прокурорите споделят, че Макгонигъл също така се е опитвал да помогне на Дерипаска да излезе от листата на глобени лица и е преговарял да получи хонорар сред 650 000 и 3 милиона $ за търсене на електронни файлове, разкриващи скрити активи от 500 милиона $, принадлежащи на бизнес противника на Дерипаска.

Адвокатът на подсъдимия настоя за присъда без отнемане от независимост, изтъквайки достиженията в кариерата на Макгонигъл, в това число работата му след терористичните офанзиви от 11 септември и следствието на два смъртоносни терористични атентата в посолствата на Съединени американски щати в Африка през 1998 година

Но помощник-прокурорът настоя за оптималната петгодишна присъда, като сподели на съдията, че Макгонигал е получавал над 200 000 $ годишно, преди да се пенсионира от ФБР, и че е изкарвал над 850 000 $ годишно в частния бранш като началник на звено по сигурността на известна интернационална корпорация, когато е направил закононарушението си.

„ Не бедността е стимулирала това престъпление…, а алчността “, сподели държавният обвинител.

„ Чарлз Макгонигал наруши доверието, което страната му гласоподава, като употребява високопоставената си служба във ФБР, с цел да приготви бъдещето си в бизнеса. След като напусна държавна работа, той заплаши нашата национална сигурност, като предоставяше услуги на Олег Дерипаска, съветски магнат който работи като сътрудник на Владимир Путин “, уточни държавното обвиняване.

На Макгонигал, който живее в Манхатън, беше повдигнато настрана обвиняване във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, за укриване на минимум 225 000 $ в брой, които той твърди, че е получил от някогашен чиновник на албанското разузнаване, до момента в който е работил за ФБР. Присъда по това дело би трябвало да бъде прочетена на 16 февруари.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР